Land Vast !

SCHOOT AAN.

Je hoeft de meesten niet uit te leggen wat Happy Hour of Après Ski is. Het na het leveren van een al dan niet grote inspanning even relaxen onder het genot van…..

Zo was er in de vroegere scheepvaart het begrip “Schoot Aan”.

Die oude schepen konden slechts ruime koersen varen en lagen dus soms lang te wachten op een gunstige wind alvorens ze konden vertrekken. Maar ja, als ze dan eenmaal vertrokken waren en de wind dwong ze een verkeerde koers op, dan moesten ze ‘over-stag’. En dat verliep toen heel anders dan tegenwoordig.

Omdat de schepen niet hoog aan de wind voeren, lagen ze stil zodra ze gingen oploeven, met als gevolg, dat ze niet ‘door-de-wind’ kwamen. De oplossing was ‘halzen’. In deze manoeuvre viel het schip af, gijpte en loefde weer op tot de hoogst mogelijke koers.

Dit is even snel gezegd, maar dit soort manoeuvres met de schepen van toen, met die gigantisch hoeveelheid ingewikkelde tuigage, waren zware klussen.

Als het schip eenmaal over de nieuwe boeg lag en ‘de-schoot-aan’ was, klonk de kreet “Schoot Aan” en kregen de manschappen een ‘oorlam’, een neut dus, als beloning voor hun inspanningen.

De SoS heeft ook zo’n traditie. Na een dag inspannend zeilen om het schip veilig daar te krijgen waar we willen en het zonder schade vast te leggen op de afgesproken plaats, belonen we onszelf met een ‘Steigerborrel’. Ik vergelijk dat dan een beetje met ‘Schoot Aan’. Alleen zou de kreet dan moeten zijn:

“Land Vast”.

BL